Banca Centrală Europeană stabilește o nouă țintă de inflație

Până acum, Banca Centrală Europeană a avut ca obiectiv o inflație “sub, dar aproape de 2%”. Acum își oferă mai multă flexibilitate. Ținta de inflație a fost ridicată la două procente – cu o marjă de manevră în sus.

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a revizuit strategia de politică monetară și și-a stabilit o nouă țintă de inflație. Gardienii monetari din jurul șefei băncii centrale, Christine Lagarde, vor să țintească în viitor, pe termen mediu, o rată a inflației în zona euro de două procente, după cum a anunțat joi, la Frankfurt/Main, Banca Centrală a zonei euro.

Anterior, ținta fusese “sub, dar aproape de două procente”. Cu toate acestea, această formulare a căzut din ce în ce mai mult în dizgrație, deoarece, în opinia multor experți, ea sugera că autoritățile de supraveghere a monedei euro ar dori să combată mai mult inflația prea mare decât inflația prea mică. BCE a ratat deja ținta anterioară din primăvara anului 2013.

În viitor, BCE dorește să accepte rate ale inflației care să fie cel puțin temporar “moderat peste țintă”. Cu o astfel de țintă de inflație “simetrică”, Banca Centrală nu va mai fi obligată să reacționeze imediat dacă ratele inflației se abat temporar în sus sau în jos de la ținta procentuală.

“Consiliul guvernatorilor consideră că stabilitatea prețurilor poate fi cel mai bine realizată cu o țintă de inflație de 2% pe termen mediu”, se arată într-un comunicat. “Acest lucru ar putea implica, de asemenea, că ar putea exista o perioadă de tranziție cu rate ale inflației ușor peste ținta avută în vedere.”

Consiliul guvernatorilor a confirmat, de asemenea, că ratele dobânzilor BCE vor rămâne principalul instrument de politică monetară al Băncii Centrale. Cu toate acestea, alte măsuri de politică monetară, cum ar fi achizițiile de obligațiuni și instrumentele de refinanțare pe termen lung, vor rămâne o “parte integrantă a setului de instrumente al BCE”.

În plus, Banca Centrală dorește să acorde o pondere mai mare protecției climei în politica sa monetară. Consiliul guvernatorilor a “adoptat un plan de acțiune cuprinzător, cu o foaie de parcurs ambițioasă, pentru a integra în continuare considerentele legate de schimbările climatice în cadrul politicii sale monetare”, se arată în comunicat.

Prima schimbare de obiectiv din 2003 încoace

Șefa BCE, Lagarde, care conduce Banca Centrală din noiembrie 2019, anunțase revizuirea majoră cu o nouă țintă de inflație la scurt timp după preluarea mandatului. Cu toate acestea, din cauza crizei Corona, revizuirea a fost amânată.

Ultima dată când gardienii monetari și-au revizuit strategia de politică monetară a fost în 2003. La acel moment, aceștia au specificat obiectivul de stabilitate a prețurilor pe termen mediu pentru 1998. Până atunci fusese stabilită la mai puțin de două procente – în cele din urmă a fost ajustată la “sub, dar aproape de două procente”. De atunci, această formulare a rămas valabilă.

Principalul obiectiv al Băncii Centrale este un nivel echilibrat al prețurilor – în jargonul gardienilor monetari: stabilitatea prețurilor. BCE consideră că acest lucru este cel mai probabil de a fi realizat dacă prețurile din zona euro vor crește moderat. Din acest motiv, atunci când BCE a fost înființată în iunie 1998, a fost stabilită o țintă de inflație la o anumită distanță de zero.

Articol preluat și tradus din Die Welt

Sursa: https://www.welt.de/wirtschaft/article232375767/Europaeische-Zentralbank-gibt-sich-neues-Inflationsziel.html

Traducerea: Ioana HAITCHI, 08.07.2021, Klausenburg

Foto: Die Welt

Semnatura Ioana-page-001

Leave a comment