Violenţa din El Salvador – El Salvador’s violence

Cu toată consideraţia pentru marele poet salvadorian, André Cruchaga

El Salvador a încheiat anul 2015 cu 6,657 crime, luând locul Hondurasului, considerată drept capitală mondială a crimei. În medie sunt peste 18 de crime pe zi, o creștere de 70% față de anul precedent, ceea  ce reprezintă  cea mai înaltă rată a criminalităţii pentru orice țară din lume din ultimii 20 de ani. Există puține speranțe ca 2016 să fie un an mai bun. În ianuarie, țara a înregistrat 738 de omucideri, iar guvernul a spus că nivelul criminalităţii va rămâne probabil ridicat pe tot parcursul anului.

Aceste cifre sunt alarmante, dar ele încoporează doar documentele poliţiei și nu includ crimele  neraportate sau sute (sau mai multe) de cazuri de dispariție. Această violență  asociată cu lipsa de oportunitate, a adus mari prejudicii salvadorienilor, inclusiv faptul că un număr tot mai mare de femei și copii fug din ţară. Fie că sunt refugiați din cauza violențelor, fie că sunt migranți economici sau fără motive specifice pentru a primi azil, reprezintă acum o chestiune vitală ce este parte a dezbaterii politice naționale în SUA.

Într-o încercare de a înțelege diferitele surse și dinamica violenței, Centrul pentru Politici Internaționale și Grupul de lucru Education Fund America Latină a călătorit la sfârșitul anului trecut în El Salvador. Au fost  intervievaţi jurnaliști, analiști, oficiali guvernamentali, judecători, ofițeri de poliție, cetățeni, activiști, oameni implicaţi în activităţi umanitare, diplomați și cadre universitare. Acest raport va stabili situația actuală a securităţii din El Salvador și va oferi recomandări pentru politica SUA.

Ceea ce s-a descoperit este dovada a unui conflict sumbru  pe mai multe planuri, dar fără un scop anume: bandele care sunt acum prezente în fiecare dintre cele 14 departamente regionale ale țării,  controlează cartiere întregi și se impun printr-o teamă şi o violență de nedescris  asupra populației. Există dovezi conform cărora unii membri ai armatei și ai poliției, angajaţi într-un război împotriva bandelor, sunt implicaţi în execuții extrajudiciare. Mulți cetățeni salvadorieni sunt în favoarea măsurilor militarizate declanşate de  guvern și cer uciderea în corpore a bandelor  în speranța că astfel va apărea pacea. Dar bandele sunt o țintă în mișcare, ale cărei operațiuni implică o parte substanțială a populației și care continuă să-şi completeze rândurile cu tinerii marginalizați care au crescut în zonele în care grupurile criminale dețin o pondere mai mare decât statul.

Guvernul din El Salvador a elaborat un plan care promite o abordare mai echilibrată a bandelor, însă există puține fonduri pentru acest program și donatorii internaționali au fost extrem de reticenţi.

Cea mai grea strategie de securitate este asigurarea securităţii pe străzi.

În tot acest context sau poate cauza pentru care s-a ajuns aici, reprezintă probleme înrădăcinate în moștenirea sângerosului război civil al țării, război care a durat din 1980 până în 1992. Problemele inegalității sociale și de dominare a elitelor instituțiilor de stat care au contribuit la conflict sunt încă în vigoare și este evident că moștenirea utilizării forței ca primă soluție, aruncă încă o umbră peste El Salvador. Politica rămâne extrem de polarizată, corupția este larg răspândită, impunitatea este mare, transparența este scăzută și justiția este rară. Dar în ciuda tuturor obstacolelor, trebuie căutată o cale de ieşire.

La Esperanza – Închisoarea “Speranţa” din El Salvador, coşmarul violatorilor

salvador

Articol preluat de pe site-ul Security Assistance Monitor

Traducerea Ioana Haitchi, 04.05.2016, Klausenburg

http://securityassistance.org/blog/el-salvador%E2%80%99s-violence-no-easy-way-out

Advertisements