Blindate cu fainoşag

De ziua nationala - Oana Tise

Pentru clujeni s-a pregătit azi, 01.12.2015, o paradă impresionantă şi dacă vremea va fi bună, se vor ridica de la sol vreo 30 de aparate de zbor. Asta, aşa, pentru încurajarea steagurilor ce nu se vor a fi furate. La Alba-Iulia sunt în toi pregătirile pentru masa populară. Nicio vorbă despre vreo masă la Cluj.

Degetele strânse într-un pumn nu pot să-şi dea mâna şi nici braţele nu mai pot îmbrăţişa. Ura şi lupta prostească, un fel de fainoşag de la care abzic. Mă deranjează faptul că oficial, mesajele din/pentru Transilvania se limitează la nişte batalioane – indiferent de anotimp şi vremuri – batalioane menite azi a se înscrie într-o manipulare de joasă speţă. Mă deranjează faptul că pe steagul nostru sunt afişate cuvinte ce nu ne reprezintă, un limbaj prea ardelenesc ce speculează, la infinit parcă, faptul că ardelenii sunt nişte ţărănoi înceţi la mine, numa’ buni de lucru pentru a plăti cât mai multe impozite şi taxe. Mă deranjează că apare foarte rar spre deloc, acel Cluj cultural despre care se spune că suntem foarte mândri. Mă deranjează că azi, unitatea naţională se bazează pe o frică artificială, frică indusă din neputinţa de a crea punţi. Mă deranjează cuvântul stâpân, înţelegându-se prin aceasta, că cineva doreşte să pună pumnul în gură unei minorităţi sau unor oameni, în loc să se găsească acele valori care ne-ar putea uni.

Voi merge azi la paradă pentru a simţi pulsul a ceea ce mai înseamnă azi, lupta în spatele unor blindate depăşite de vremuri. Un fel de muzeu mobil, o armată blindată într-un fainoşag care nu se poate unge pe pâine.

N.B. Desenul de mai sus e al unei copile de 7 ani, o copilă ce îmi spunea că îi este frică de arme pentru că armele înseamnă război şi războiul înseamnă moarte şi moartea înseamnă sfârşit şi sfârşitul nu duce nicăieri.

© Ioana Haitchi, 01.12.2015, Klausenburg
Foto: Oana Maria Tişe, 7 ani

Advertisements