Austria a adoptat o lege dură a azilului

austria2

Parlamentul austriac a înăsprit drastic regulile de azil. Parlamentul de la Viena a adoptat miercuri un amendament controversat  care permite măsuri de urgență.

Austria poate avea o “stare de urgență” generată  în viitor de criza refugiaților. Aşadar, cei care vor solicita protecţie vor avea puţine şanse de a obţine azil. Aceasta este consecința modificării legii azilului,decisă miercuri de  marea majoritate a Parlamentului austriac.

“Starea de urgență” este definită ca fiind o amenințare la adresa ordinii publice și a securității interne. O situaţie în care o decizie de guvern trebuie să fie aprobată de către Parlament.

„Starea de urgenţă” va fi limitată la început la şase luni. În acest caz, cererile de azil vor fi aprobate doar anumitor refugiaţi, cum ar fi persoanelor care au rude în Austria, copiilor neînsoţiţi şi femeilor cu copii mici. Toţi ceilalţi vor fi obligaţi să se retragă în ţările vecine Austriei.

„Starea de urgenţă” limitată iniţial la şase luni, poate fi prelungită până la doi ani.

Prin acest amendament, Austria a adoptat una dintre cele mai dure legi de azil din UE. Doar  Ungaria are o lege mai dură, lege care oferă posibilitatea de a refuza cererea de azil la graniţă.

Critică ascuţită din partea verzilor

Verzii au criticat modificarea bruscă. “Dreptul de azil este complet compromis”, a declarat liderul Partidului Verde Eva Glawischnig. Astfel, legea s-ar eroda. Ministrul de Interne, Wolfgang Sobotka (ÖVP) justifică etapa. “Limitarea este impusă de  austrieci”.

Multe organizații, cum ar fi Agenția de refugiați UNHCR ONU, Institutul Ludwig Boltzmann pentru Drepturile Omului și Conferința Episcopilor Catolici  s-au exprimat împotriva pachetului de măsuri.

Acest amendament  extrem de controversat prevede luarea  în mod independent  a „stării de urgență” şi de asemenea, prevede că protecția se acordă în viitor numai pentru o perioadă de trei ani. Apoi,  motivele de azil sunt revizuite. Chiar și reunificarea familiei, în special pentru protecția subsidiară este mult mai greoaie. În plus, timpul de procesare al cererilor de azil  creşte de la 6 la 15 luni.

Articol preluat  din „Die Welt”

Traducerea Ioana Haitchi, 28.04.2016

http://www.welt.de/politik/article154819341/Oesterreich-verabschiedet-hartes-Asylgesetz.html

 

Advertisements