Nudul românesc

Privind manifestările de amploare, aş putea spune că au existat revendicări care m-au speriat dorindu-se prin acel “ceva” instaurarea unui regim totalitar (Jos tot !), dur şi inept cu pretenţia de a face dreptate, am văzut cum nemulţumirile au refulat şi s-a văzut atât de clar, unde suntem, demitizându-se poporul primordial. Dacă vreţi, ne-am dat singuri un picior în dos, crezând că am lovit în “altcineva”, cerând ca “alţii” să schimbe “ceva”.

Acestea fiind spuse (nu sunt sigură dacă neapărat înţelese), suntem ca nişte “şcoleri care au pregetat la datorie”, pretenţioşi şi mofturoşi, care au ieşit în lume, au constatat că valorile lor nu (prea) există şi dintr-o disperare egală cu isteria, cerem un ajutor tot mai “divin”.

Ce te faci cu un om matur, greşit format, care nu face diferenţa la nivelul logicii minime, dintre un protest de amploare şi revoluţie, dintre schimbare şi reformă, dintre reformă şi înlocuire, dintre un sistem democratic şi unul totalitar, dintre un sistem democratic superficial ce are în plus un parlament (chiar şi China are !) şi un sistem democratic profund, capabil să delege atribuţiile pe regiuni şi să renunţe la o centralizare excesivă în numele unităţii naţionale ? Da, despre asta e vorba. Ce te faci cu acel om ? Îl mai poţi recupera şi dacă nu în totalitate, care este acea parţialitate care l-ar putea cât de cât salva ? Acel om stă acum în fotoliu, are o bere în faţă, are un job sau nu, are o pregătire sau nu, are o familie sau nu, are o conştiinţă sau nu, şi ? Mai departe, ce ? E noapte şi mâine se spune că va fi o nouă zi.

Ioana Haitchi, 10.11.2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s