Cel mai frumos bunic din lume

octavian baiesiu 1-001

Preot Octavian Băieşiu (18.03.1915 – 16.03.1974), bunicul meu din partea mamei. Naşa lui (şi a surorilor lui) de botez a fost Anghelina Pop, sora lui George Coşbuc.

Vin dintr-o familie în care ŞAPTE generaţii neîntrerupte de preoţi Greco-catolici şi ortodocşi şi-au făcut veacul. Totul a pornit în 1792, la Bungard (mărturie stă încă biserica de lemn de acolo, azi monument istoric), o aşezare din jud. Bistriţa-Năsăud, când s-a creştinat un evreu luându-şi numele de Creştineanu şi a întemeiat o parohie. El ştia de la început că va avea zece copii şi că totul trebuie să se întindă pe şapte generaţii. Încă nu cunoaşte nimeni, de ce.

De-a lungul vremii acest nume a fost maghiarizat în Keresztes, iar apoi românizat în Cheresteşiu. Bunica mea din partea mamei, Ioana Cheresteşiu, fiica lui Alexandru Cheresteşiu şi al Mariei Magdalena Cheresteşiu (născută Salvanu –sora arhitectului Clujului, Virgil Salvanu Sr.) şi-a unit destinele cu bunicul meu, Octavian Băieşiu, iar fiul lor cel mai mare, Octavian Băieş, a fost ultimul din seria celor şapte generaţii de preoţi. Ştiu de existenţa unei singure familii în Transilvania sau în actuala Românie în care lanţul preoţesc să nu se rupă atâtea generaţii. Cea a lui Emil Cioran.

O mândrie cuminte, umilă mă îmbrăţişează în această istorie, ce mă onorează cât mai frumos cu putinţă în scrierile mele.

http://ioanahaitchi.blogspot.ro/2016/09/sapte-generatii-de-preoti.html

© Ioana Haitchi, 05.09.2016, Clusium Napocensis

Save

Save

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s