Dezvoltarea personală, “gândirea pozitivă” şi pieţele de nişă

dezvoltarea-personala

Globalizarea a redistribuit pieţele, iar ţările mici, fără influenţă, au scăzut producţia şi implicit creşterea economică, adâncind problemele de structură şi sistem. În aceste condiţii, cei puternici au venit cu solutia salvatoare:

“Reinventaţi-vă, găsiţi pieţe de nişă pe care noi n-avem chef să le exploatăm pentru că ne-ar costa prea multi bani. Puneţi-vă mintea la contribuţie, puneţi accentul pe “dezvoltarea personală” si cand le-aţi dezvoltat, venim noi  ca să le cumpărăm şi să le inglobăm în pieţele noastre. Vă dăm şi bani pentru asta, dar nici nu ştiţi ce pierdeţi atunci când vi le vom lua.”

Un stat care se refugiază “la ţară” sperând că se va proteja de “lumea rea”, nu va face decât să lase o libertate şi mai mare de mişcare acelora care devorează pieţe. În opinia mea, soluţia nu-i  izolarea, ci definirea şi protejarea prin lege a “pieţelor de nişă”. Aşa cum există  în USA legea corporaţiilor care limitează o piaţă evitând monopolul, tot aşa se pot proteja şi pieţele nou create atât de necesare pentru supravieţuirea celor mici. Altfel, “gândirea pozitivă” şi “dezvoltarea personală” vor fi cel mai mare bluff din istorie.

Ioana Haitchi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s