Sărăcia românească între agonie şi extaz

E drept că sărăcia poate fi de multe feluri, însă aproape întotdeauna, totul porneşte de la bani. N-ai bani, n-ai educaţie. N-ai educaţie, n-ai nivel de trai.

Sărăcia pe înţelesul tuturor, ar putea fi definită ca fiind imposibilitatea financiară de a atinge un anumit nivel de trai. Acest nivel diferă în funcţie de regiune şi ţară.

Conform Wikipedia, “. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), organizație din cadrul ONU, definește sărăcia ca pe un indice rezultat din raportul dintre venitul mediu pe glob pe cap de locuitor și venitul mediu (salariul mediu) pe cap de locuitor al țării respective. De exemplu în Germania, unde există un procent de 60 % din salariile medii din Uniunea Europeană, limita sărăciei a fost considerată în anul 2003 la un venit lunar de 983 euro.
Alte repere pentru stabilirea limitei sărăciei sunt insuficiența venitului pentru acoperirea cheltuielilor necesare unei alimentări regulate sau a necesarului pentru îmbrăcăminte, încălzire și alte necesități indispensabile traiului.
Această sărăcie atrage după sine deficiențe culturale, o lipsă de calificare și creșterea analfabetismului populației. Sărăcia poate să fie o sărăcie absolută și o sărăcie relativă, între aceste două forme existând forme structurale tranzitive.”

Hai să ne raportăm acum la România.

Conform unui studiu elaborat de Daeladus Millward Brown pentru anul 2011, se evidenţiază că 66,8% dintre veniturile românilor provine din salariu, procentul salariului sau pensiei din total venituri este era de 88,22%, media venitului net lunar pe membru de familie  era de 208 euro împărţit astfel: pentru 17,8% de  peste 300 euro, pentru 17,6% între 200-300 euro, pentru 35,4% între 100-200 euro, iar pentru 29,2% a fost de sub 100 euro.

In 2011,  83,7%  dintre români nu au  contractat nici un tip de credit,  81,8% dintre românii care trăiesc în mediul urban nu au făcut nici o investiţie, iar intenţia de a deschide o afacere a fost de 15,5%.

Aşadar, ce înseamnă nivel de trai în ţara noastră? Un venit mediu de 208 euro.  Poate că eu cu mintea mea de economist aş judeca mai dur decât trebuie aşa că, vă las pe voi ca să vă evaluaţi nivelul de trai şi aspiraţiile de viitor pentru o viaţă mai bună.

Ioana Haitchi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s